Onze technische werelden

 

 

Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) analyseer je laboratoriumproeven. Je kruist planten en kweekt micro-organismen, je spoort bacteriën op en bestrijdt ziekten. Door verbeterd DNA ontstaan gezondere groenten die met minder bestrijdingsmiddelen meer oogst opbrengen. Je ontwikkelt duurzame biobrandstoffen of medicijnen die ziektes effectief bestrijden. Deze opleiding wordt ook aangeboden in het Engels (Life Sciences)

 

Bio-informatica

Net als de BML-student, voer je als bio-informaticus experimenteel onderzoek uit. Alleen is de computer jouw testlab. Je bent expert in het sorteren en combineren van enorme hoeveelheden biowetenschappelijke informatie, zoals DNA. Met jouw kennis van ICT, programmeren en biologie versnel je wetenschappelijk onderzoek. En omdat je reacties uit cellen kunt simuleren, zorg je ervoor dat minder dierproeven nodig zijn.
 

Chemie

Als chemicus analyseer je de samenstelling van stoffen en creëer je nieuwe en verbeterde materialen of verbindingen. Je weet bijvoorbeeld hoe je betere kunststoffen, verf, pillen, haargel en waspoeders moet maken of hoe je vervuilde grond het beste kunt reinigen. Omdat je stoffen kunt mengen, scheiden en vergelijken kun je ook bijdragen aan forensisch onderzoek. 

 
 

HBO-ICT

Met HBO-ICT kun je alle kanten op binnen de wereld van computers en software. Je bevindt je in het hart van de software-industrie. Je ontwikkelt complexe communicatiesystemen en games, schrijft computerprogramma’s voor het analyseren van grote datahoeveelheden en je weet hoe je software bouwt voor voertuigen of elektronische apparaten, zoals smartphones en medische apparatuur.

 

Communication & Multimedia Design  

Als nieuwe-mediaspecialist pas je (nieuwe) technische en interactieve mogelijkheden op een creatieve manier toe. Bijvoorbeeld in webdesign, interactieve animaties, games en apps. Je hebt een visie op het communicatievak en op je eigen rol in het creatieproces. Dit proces loopt van de opdrachtanalyse en het maken van schetsen tot het ontwikkelen, testen en opleveren van je producten. 

Bouwkunde

Als bouwkundige weet je alles over gebouwen. Hoe je een huis of een wolkenkrabber bouwt, maar ook hoe je een gebouw een andere bestemming geeft of kunt restaureren. Je maakt doordachte en duurzame ontwerpen en houdt rekening met de wensen van je opdrachtgever. Je berekent solide constructies en je hebt veel materialenkennis. Bovendien weet je hoe je de uitvoering organiseert.

 

Civiele Techniek

Voor een civieltechnisch ingenieur staat het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van infrastructuur centraal. Wat je aanpakt is groot en complex, zoals wegen, bruggen, tunnels, dijken en sluizen. Beton, asfalt en grondsoorten hebben geen geheimen en je kent de effecten van golven en wind op je constructies. Je hebt veel wiskundige bagage om constructies door te rekenen. 

Automotive

Als automotive ingenieur houd je van alles wat zich gemotoriseerd voortbeweegt. Ongeacht of je interesse ligt op (technisch) commercieel gebied, of dat je belangstelling hebt voor de mechanische en elektronische ontwikkeling van auto's, motoren en vrachtwagens. Met deze studie op zak weet je hoevoertuigen lichter, zuiniger en slimmer maakt, én hoe je deze aan de man brengt. Deze opleiding wordt ook aangeboden in het Engels (Automotive Engineering)

Werktuigbouwkunde

Als werktuigbouwkundige weet je alles over machinebouw, aandrijftechnieken en constructies. Wat jij ontwerpt en bouwt zijn vaak objecten die mechanisch bewegen. Dit kan echt van alles zijn: van grasmaaier tot tractor en van 3D-printer tot lopende-band-systeem. Je hebt oog voor functionaliteit en kennis van materialen, technisch ontwerp, prototyping, productie, automatisering en onderhoud.

 

Elektrotechniek

Een elektrotechnisch ingenieur van de HAN is specialist EPA (Electronics, Power en Automation), of specialist ESE (Embedded Systems Engineering). Bij EPA kies je voor elektronica, meet- en regeltechniek, sensoren, elektrische aandrijving, besturingssystemen en (duurzame) elektrische energie. Bij ESE draait alles om de fascinerende combinatie van hardware, software en techniek. Deze opleiding wordt ook aangeboden in het Engels (Electrical and Electronic Engineering)

 

Industrieel product ontwerpen

Als Industrieel productontwerper focus je je op industriële en consumentenproducten. Je verbetert bestaande producten of je ontwerpt nieuwe, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke voorwerpen. Je weet hoe je jouw ontwerp goedkoop in massaproductie kunt nemen. Je hebt technische kennis en je weet alles over vormgeving, materialen, constructie, arbo en ergonomie.

 

Technische Bedrijfskunde

Als technisch bedrijfskundige ben je een allround-ingenieur. Naast je technische kennis ben je bedrijfskundige. Je kunt bedrijfsprocessen en productielijnen efficiënt inrichten, je kunt over afdelingsgrenzen heenkijken, spreekt de taal van de werkvloer en het management en je bent thuis in inkoop, productie, logistiek, marketing en verkoop. 
Wil je meer weten over de Technische Werelden? Lees verder op onze Studeer Techniek pagina!